Inspiratieblog geboortekaartjes

Gepubliceerd op 24 mei 2024 om 15:30

Tijdens een ontwerpproces worden een heel aantal ideeën niet gebruikt. Dit heeft tal van redenen, maar vaak zijn de ontwerpen wel mooi en bruikbaar. Daarnaast heb ik genoeg andere ideeën die het tot nu toe niet 'gehaald' hebben tot een eindproduct. Het lijkt me leuk om wat losse ideetjes in deze blog te zetten, wie weet wordt jij er enthousiast van en werken we samen het idee verder uit voor jouw kaartje!

Houten figuurtjes

Onlangs heb ik een voorstel gedaan voor een geboortekaartje, en hiervoor maakte ik een silhouet van 2 verschillende beertjes van echt hout. En dan niet die dikke, lompe figuren waar je envelop van kapot scheurt, maar hele dunne, super strak uitgesneden figuurtjes. Ik heb dit hout al eens eerder gebruikt voor een trouwkaart, toen maakte ik een hartje. Maar er is nog zoveel meer mogelijk! Mocht jij dus opzoek zijn naar een uniek geboortekaartje met een houten figuur erop (en dat kan van alles zijn!), en je vind de gangbare houten elementen ook niet zo mooi: ik help je ontzettend graag! De figuren snijd ik uit dun fineer op mijn eigen plotter, dus het is echt op maat gemaakt. Doordat ik dit niet uitbesteed, heb ik dit zelf in de hand en kan ik het dus volledig naar wens maken. Ga je voor een figuurtje zoals dit beertje? Of misschien wel de eerste letter van de naam van je baby? Vraag gerust mijn informatie-brochure aan als je interesse hebt.


Gestanst naamlabel

Ik heb al vaker in diverse soorten en maten geboortekaartjes gemaakt met naamlabels eraan. Kleine, grote, en in een bijzondere vorm. Maar wat me nou ook onwijs leuk lijkt, is een naamlabel waar de naam is uitgesneden! Als dit naamlabel dan hangt aan een grotere kaart met een toffe kleur of opvallend patroon, heb je door de naam heen een doorkijkje naar die grote kaart. Niet elk lettertype is hier geschikt voor, maar er zijn zoveel mogelijkheden. Juist door te kiezen voor een opvallend papiersoort of kleur, en dit te combineren met een bijpassend lint of touw om beide kaartjes aan elkaar te bevestigen heb je echt een uniek geboortekaartje. Om te laten zien wat ik bedoel, heb ik 4 voorbeelden gemaakt bij eerder gemaakte geboortekaartjes. Alleen al door dit label te vernieuwen komt er alweer zo'n ander en tof eindresultaat uit!

Fedde en Jinte, broer en zus waar ik de geboortekaartjes voor mocht maken. Links het kaartje van Fedde met groen naamlabel. Rechts heb ik het naamlabel vervangen door een zwarte, waar de letters echt uitgesneden zijn, zodat je het stipjespatroon op de geboortekaart zelf erdoorheen ziet. Hetzelfde bij Jinte, op een vergelijkbaar papier heb ik daar haar naam in een kinderlijke, sierletter uitgesneden.

Noor en Mees zijn ook broer en zus. Mees z'n kaartje was al heel tof doordat het naamlabeltje een bijzondere ruitvorm heeft, maar kijk eens hoe leuk het is als je de naam uit een kraftpapier label snijdt! Voor de variant van Noor haar kaartje heb ik gekozen voor een parelmoerpapier, met een subtiel glansje. Dit is mogelijk in alle kleuren zodat het aansluit bij jouw wensen.


Geboorteposter

Een geboortekaartje wat eigenlijk geen kaartje is maar een poster! Een standaard ansichtkaart-formaat is A6, ongeveer zo groot als een 10x15 foto afdruk. Het is precies 1/4 van een A4-vel. Wat nou als je een mooi A4-vel opmaakt, en deze 2x dubbelvouwt (zodat het dus weer A6 is en in de envelop past) dan heb je een geboorte'kaartje' om op te hangen. Als het ontwerp zo is opgemaakt dat het ook als gevouwen A6 kaartje kan staan, maar als extra feature heeft dat het als poster opgehangen kan worden, dan kunnen mensen kiezen hoe ze het kaartje in huis zetten. Opa's en oma's zijn natuurlijk supertrots op hun kleinkind, dus ik durf te wedden dat die kiezen voor de poster-optie ;) Om m'n idee visueel te maken, heb ik een simpele variant gemaakt met grote kleurvlakken. Maar ik zou het onwijs leuk vinden om deze voor jou helemaal uit te werken naar jouw wensen.

De foto's die je hierboven ziet zijn van een simpele testprint uit m'n eigen printertje. Dat is de reden dat de kwaliteit van de afdruk niet echt fantastisch is, maar het laat wel goed zien wat ik bedoel! Bedenk je even in dat dit op een strak, glad papier gedrukt wordt (niet te dik zodat de vouwen niet gaan 'breken'): fantastisch! Het kaartje is dus op 2 manieren te gebruiken: standaard A6 kaart of als A4 poster. Om even een hoge kwaliteit afbeelding te kunnen showen zie je hier ook een 'mock-up' van de geboorteposter. 


Linnen

Dit idee lijkt een beetje op het houten figuurtje, maar dan is het figuur niet van hout maar van linnen. Als je Pinterest doorscrollt op zoek naar unieke kaartjes ben je ze vast wel tegengekomen. Kaartjes gedrukt op echt linnen. Dit zijn kaartjes waar een laag linnen stof is bevestigd op stevig karton, en waar met een drukstempel de naam in wordt gedrukt. Onwijs gaaf, maar heel prijzig. Natuurlijk doen als dit binnen je budget past, maar ik kan me voorstellen dat je dit soort kaartjes te duur vind. In een ontwerpvoorstel voor een geboortekaartje maakte ik eens een beertje van linnen. Dan heb je wel echt iets voelbaars op je kaartje, maar iets budgetvriendelijker dan de ambachtelijke kaartjes die ik hiervoor benoemde. Dit kan ook weer van alles zijn: een beer, hartje, strikje, bloemetje, etc. Ik werk het graag voor je uit!


'Zine'

Een zine is een mini 'magazine' gevouwen uit 1 vel. Eigenlijk is dit versie 2.0 van het eerdere idee van een geboorteposter. Door een A4-print op een bepaalde manier te vouwen, krijg je meerdere vlakken waar je informatie kunt plaatsen. Naam, geboortedatum, mooi gedichtje, de geboortegegevens, jullie adresgegevens, misschien ergens een illustratie. Je kunt er heel veel kanten mee op. Door die bijzondere vouwwijze blader je er als het ware als een boekje doorheen; op elke pagina staat er weer iets nieuws. Het is een leuke, creatieve uitdaging om eens op zoek te gaan naar een andere manier van kijken naar een geboortekaartje. Om het even niet als kaart te behandelen, maar echt als aankondiging van een geboorte, en dit hoeft dus niet persé in kaart-vorm. Ook hier zou je de binnenkant van het papier kunnen bedrukken met een geboorteposter.

Ben jij zwanger en durf jij de uitdaging aan om samen met mij een van deze ideeën uit te werken? Vraag vrijblijvend mijn informatie-brochure aan, en wie weet ben jij de eerste waar ik zo'n unieke aankondiging voor mag maken. In dat geval maak ik een aantrekkelijk prijsje voor de drukkosten, omdat ik het zo leuk vind om te doen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.